Cumhuriyet ve Demokrasi Mitingi'ne yüzbinler katıldı

Mitingde, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından okunan Taksim Manifestosu meydanı dolduran yüzbinlerce vatandaş tarafından uzun süre alkışlandı

YURTTAN 25.07.2016 16:18:00
 Cumhuriyet ve Demokrasi Mitingi

CHP’nin Taksim’de düzenlediği “Cumhuriyet ve Demokrasi Mitingi” yüzbinlerin katılımıyla gerçekleşti. Mitinge Büyükçekmece ilçesinden de binlerce kişinin katılması dikkat çekti.

10 maddelik manifesto

CHP’nin 15 Temmuz’daki darbe girişimi protesto etmek amacıyla düzenlediği “Cumhuriyet ve Demokrasi Mitingi”nde konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Bugün Taksim`deyiz, birlikteyiz. Bizim için hepimizin tarih yazdığı gündür, bugün. Biz Taksim`e niçin geldik? Taksim`de ne yapacağız? Hedefimiz ne? Bütün bunlara yanıt vermek için bir Taksim Manifestosu hazırladık. Şimdi bunu sizlere okuyacağım” ifadesini kullandıktan sonra manifestoyu okudu.

Kılıçdaroğlu; "10 maddeli Taksim Manifestosu olarak, oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler ellerini kaldırsınlar” ifadesinin ardından Taksim meydanını dolduran yüzbinler hep birlikte ellerini havaya kaldırdı.

 “Türkiye’yi çağdaş uygarlığa kavuşturacağız”

 24 Temmuz tarihin önemine de dikkat çeken KIlıçdaroğlu; “Bugün Lozan Anlaşması`nın kabul edildiği gün. Türkiye Cumhuriyeti`nin, Türkiye Cumhuriyeti`ne ait olduğunu egemen devletlere kabul ettirdiğimiz gün. Özgürlüğümüzün ve bağımsızlığımızın tapu senedi olan Lozan`ı hayata geçiren Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarına teşekkür ediyoruz. Cumhuriyeti, emekle kurduk. Alınteriyle kurduk, gözyaşıyla kurduk, binlerce şehidimizin kanı var Cumhuriyet`te. Silah yoktu, kurşun yoktu, para yoktu, o günün cumhuriyetinde. Ama bir şey vardı, birlik ve beraberlik vardı. Birlik ve beraberlik içinde Türkiye`yi çağdaş uygarlığa kavuşturacağız. Yedi düveli Lozan`da geldikleri gibi gönderdik.  24 Temmuz, sadece Lozan mı, hayır. Bugün basın bayramı, medyanın bayramı. 108 yıl önce medyaya vurulan zincirleri kırdık. Basın özgürlüğünü hep beraber koruyacağız. Medya özgürlüğünü sağlamak, hepimizin ortak görevidir. 15 Temmuz darbe girişiminin yenilgiye uğramasının ana unsurlarından birisi kesinlikle medya özgürlüğüdür” diye konuştu

 “Aynı bedeli bir daha ödemeyiz”

 “15 Temmuz akşamında darbeye karşı direnmek, darbeyi dışlamak Türkiye`den, `21. yüzyılın Türkiye`sine darbe yakışmıyor` dedirtmek hepimizin ortak görevi oldu” diyen CHP lideri sözlerini şöyle sürdürdü; “Darbeye karşı çıkan bütün siyasal partilerin genel başkanları, onlara destek olan bütün vatandaşlarımı yürekten kutluyorum ve şükranlarımı sunuyorum. Biz özgürlük, demokrasi, cumhuriyet için hep birlikte yaşamak için büyük bedeller ödemiş bir milletiz. Her hak yüzlerce binlerce insanın yaptığı mücadeleler sonucunda kazanılmış bir haktır. Türkiye`nin aydınları bugün sahip olduğumuz haklar için zindanlarda bedel ödediler. Aynı bedeli artık ödememeliyiz. Cumhuriyete ve demokrasiye sahip çıkmalıyız.”

 

“Demokrasiye ve Cumhuriyete sahip çıkma davası”

 Mitinge en fazla katılım gösteren ilçelerden bir tanesi de Büyükçekmece oldu. Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan binlerce Büyükçekmece ellerinde Türk bayrakları ve Atatürk posterleriyle mitinge katıldı. Katılımın yoğun olmasını Büyükçekmece halkının demokrasiye ve cumhuriyete inanmış olmasına bağlayan Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, 15 Temmuz darbe girişimine karşın Türk milletinin ortaya koyduğu tavırla, dünyaya demokrasi dersi verdiğinin altını çizerek; “Bu dava demokrasiye ve Cumhuriyete sahip çıkma davasıdır” dedi.

Başkan Akgün, açıklamasını şu şekilde sürdürdü: Bu miting sadece CHP’nin değil, demokrasiye inancı olan, laik Türkiye Cumhuriyeti’ne sahip çıkan herkesin mitingidir. Bu dava Türkiye’nin demokrasiye olan inancının davasıdır. Bu dava laik, demokratik parlamenter sisteme sahip çıkma davasıdır. Bu dava milli iradeye sahip çıkanların davasıdır. Bu dava sadece partilerle sınırlandırılmamalıdır. Çünkü bu dava Türkiye Cumhuriyeti milletinin davası olmuştur. Partiler gelip geçicidir ama Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar olacaktır Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi. Biz sokaklardaysak, meydanlardaysak, nöbetteysek demokrasiye olan inancımızın göstergesidir. Laik, demokratik cumhuriyet sistemine sahip çıkmak için milletçe ayaktayız. Bundan sonrada bu 80 milyon milleti rağmen kimse bu türden antidemokratik girişimlere kalkışamayacaktır. Bu hem bu işe girişen hainlere hem de tüm dünyaya milletimizin vermiş olduğu bir demokrasi dersidir.